středa 13. ledna 2016

JAK SE NEZTRAPNIT VYŠUMĚLÝMI PŘEDSEVZETÍMI A PŘIPRAVIT CESTU ZMĚNĚ

Máte už nový diář?


Jak jste na tom s novoročními předsevzetími? Dáváte si nějaké? A jak se Vám je daří realizovat?   Karel Mindless Novotný (český brand guru) říká: "Dávat si novoroční předsevzetí je klišé. Nedávat si je je taky klišé."


Loni jsem shrnula na blogu argumenty proti novoročním předsevzetím – ZDE. Tedy, proti těm, jimiž chceme urvat na začátku roku, co se nám nedařilo celý předchozí rok (často roky). Minulý týden mi však klientka  na schůzce řekla: „Četla jsem Váš blog a souhlasím s Vámi. Taky bych v zimě nejrači zazimovala a sbírala síly. Ale já teď opravdu musím něco změnit! Nemůžu a nechci dál odkládat.“


Takže co s těmi předsevzetími? Mít, či nemít?


Jak využít začátek roku a respektovat přitom fakt, že když je nám zima, venku je většinu dne tma a přes svátky jsem zlenivěli... energii k nadstandardním výkonům povětšinou nemáme? 

Začátek roku, stejně jako čehokoli jiného, má určitý náboj. Cítíme naději, že můžeme znovu, jinak a lépe. Je fajn této energie využít. Myslím si, že začátek roku je skvělým časem pro PLÁNOVÁNÍ.



1. Udělat čáru za tím, co bylo. Ideálně reflexí toho, co se dařilo a fungovalo. Objevíme a pojmenujeme úspěšné strategie, perspektivní partnerství, investice, činnosti... A stejně tak i to, na co jsme sázeli nebo to zkusili, ale výsledek nebyl, jaký jsme čekali.


2. Pojmenovat si, co chceme - cíle. Čeho chceme dosáhnout, po čem toužíme, jak chceme žít, pracovat...? Co nás učiní spokojenými? A s jakým konkrétním výsledkem budeme spokojení na konci roku? Čím jasnější cíl, tím zjevnější jsou cesty k němu. (Chci být NĚKDE JINDE, znamená jen to, že proto budu muset NĚCO udělat. 2 týdny dovolené v Chorvatsku nebo 2 měsíce v Asii si žádají jiné kroky...)


3. Vymyslet cestu k cíli. Co potřebuji, kde to vezmu, kdo mi může pomoci..., abych byl/a na konci roku tam, kde chci? Co / kolik/ kdy /do kdy potřebuji udělat? Plánujte si tak, aby vás realizace co nejvíce lákala. Zvažte své dosavadní zkušenosti, zdroje i limity. Buďte realističtí, přiměřeně ambiciózní, konkrétní a laskaví sami k sobě.


4. Vymyslet, jak sami sebe podpořit. Je fajn užít si pokroky a úspěchy – i ty malé. Čekání na pořádný úspěch někdy neustojíme a zbytečně odpadáme předčasně. Co považuji za dílčí úspěchy a jak se za ně odměním? Čím si mohu cestu zpříjemnit? S kým se spojit? Co potřebuji dělat proto, abych byl/a v kondici, udržel/a motivaci a tempo?


5. Vypsat všechny potřebné kroky, včetně těch, kterými se chceme podpořit. Poskládáme je chronologicky, dáme k nim termíny a poznamenáme si je – co je psáno, to je dáno! ;-) Přesně k tomu je nový diář! (případně listy stažené a vytisknuté z internetu). Doporučuji vám, použít tužku a papír. I za tu cenu, že si pak vše zanesete do své aplikace. Jsem přesvědčená, že papír a blok, ve kterém se dá listovat, malovat, podtrhávat... má, minimálně v procesu tvorby – plánování, mnohé do sebe.




foto: předvánoční plánovací workshop

ZAČNEME OD KONCE
Na konec roku si napište, kde chcete být – cíl. Poznamenejte si také, kde chcete být na konci jednotlivých měsíců. A pak si vypište potřebné kroky k termínům. Ty budete v průběhu roku doplňovat, přizpůsobovat realitě a koordinovat s vašimi dalšími aktivitami. Plánování je nekončící proces – musíme reflektovat situaci a změny, korigovat svá mylná očekávaní. 


Pokud jste hraví nebo s diářem rádi prokrastinujete, máte neomezené možnosti! Můžete diář libovolně doplnit, přizpůsobit svým potřebám, estetickému cítění, využít ho k motivaci. Na internetu najdete spoustu inspirace. Vychází knihy, šablony, nálepky, které vám práci s diářem zpříjemní. (Jen pozor, aby vám zbyl čas i na realizaci plánů ;-)



Možná namítáte, že to jde i bez plánu. A máte pravdu. I bez mapy a značek někdy někam dojdeme a může to být moc fajn cesta. Ale pokud chceme přijít na místo včas a užít si to tam, příprava na cestu pomůže. Slovy Dwighta Davida Eisenhowera:

Během příprav na bitvu jsem pokaždé shledal, že plány jsou zbytečné, ale plánování je nepostradatelné! 


Když máme naplánováno a zapsáno, zbývá už jen maličkost – plán realizovat :-). 

Přeji vám hodně štěstí s plánováním i realizací a radost z výsledků! Pokud chcete s plánováním pomoci, zvu vás na KURZ. Naučíte se plánovat a zvládat nejen dlouhodobé cíle, ale i denní aktivity. Objednejte si konzultaci nebo koučovací sezení. Nebo napište, kde tápete. gabriela.bohmova@gmail.com 


A pokud se chcete podělit o svůj názor nebo zkušenost s předsevzetími a plánováním, budu ráda za váš komentář.

Žádné komentáře:

Okomentovat