pondělí 1. prosince 2014

O důležitosti vánočního cukroví pro smysluplné bytí


V čem se skrývá tajemství smysluplného života? Do značné míry v banalitách: v denních rutinách, střídání  a opakování zcela běžných činností, rozhovorů a úvah. Ve vědomém  bytí v  přítomnosti. Zcela zásadní otázka s odpovědí tak jednoduchou, že ji nejsme ochotni akceptovat. Hledáme stále sofistikovanější koncepty a zaručeně fungující návody na štěstí s dokonalým marketingem.  



V kurzu pro začínající kouče nám lektor povídal o exkluzivních koučovacích programech: nejlépe kdesi daleko, v tichu exotického kláštera se manažeři, podnikatelé a jiní úspěšní,  s pomocí kouče, snaží najít štěstí a smysl života. Vše se jim daří, vše mohou mít… a měli by být šťastní. Ale nejsou. Jsou ochotni zaplatit hodně, aby našli, co jím chybí…

Uznale jsme pokyvovali hlavami a tiše či hlasitě snili o tom, že bychom jednou, snad… mohli koučovat takovéto zlaté rybky - VIP klienty nehledající, nic menšího než smysl života, někde  v Asii. 

Tentýž  večer - bylo to v čase předvánočním – jsme, unavení po náročném  dni,  poslouchali záznam koučovacího  sezení.  Cílem klientky bylo „Připravit a prožít s rodinou pohodové  Vánoce  a  co nejlépe zvládnout Advent“. Pro ženu, úkol nelehký. Ale v pět hodin večer, po dni plném brainstormingů, nácviků a navíc den před závěrečnými zkouškami… Téma k uzívání. „Taková blbost!“ 

Strašně mě to naštvalo! Zvlášť v kontextu ranní glorifikace neskutečně drahého koučování lidí nešťastných možná právě proto, že při realizaci důležitých projektů, mítyngů a kontraktů za tisíce a miliony… neměli čas na „blbosti“. Kdyby je v té hektické době někdo „okoučoval“ na to, jaké dárky ulovit v předvánočním shonu, jak mezi pracovní schůzky vměstnat  vánoční besídku juniora nebo večírek s přáteli, získali by tím i svou denní dávku radosti. A možná i ten smysl života. Bez drahého koučovacího výletu někam  hodně daleko. 

Proto s radostí koučuji „banální témata“!
Hledáte práci po mateřské dovolené nebo řešíte business za miliony? Začínáte podnikat nebo vám práce přerůstá přes hlavu a nedává smysl? Nemáte dostatek sebevědomí? Nebo chcete zlepšit svůj vztah s kolegy, klienty, či dětmi?  Nebo se chystáte hledat smysl života v exotickém klášteře?
V každém případě vám vřele doporučuji: nezapomeňte si dát pauzu, podívat se z okna, dát si kafé nebo svařák s přáteli, užijte si besídku svých dětí i pečení vánočního cukroví ;-) Prostě si hlídejte svou dávku denní rutiny a malých banálních radostí. 

POHODOVÝ ADVENT!   

4 komentáře:

  1. Ahoj Gabčo, gratuluji k prvnímu z jistě dlouhé řady "drobných" úspěchů :)

    OdpovědětVymazat
  2. Gabko, krásné, ráda čtu tvé řádky. Zanechávají ve mě pocit pohody, kterou jsi do toho dala. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji Tobě, Nikol a těším se na setkání s Tebou mimo řádky ;-)

      Vymazat